Jak zhubnout

Řada lidí se domnívá, že má v malíku zásady zdravé výživy. Alespoň teoreticky.Přitom stále dokola dělají tytéž chyby. Drží přísné redukční diety, které vedou k jo-jo efektu, podléhají drastickým detoxikačním kůrám, které nejsou bez zdravotního rizika nebo jedí na svačinu jen ovoce. Co je na tom špatného? Musí vědomě zapojovat silnou vůli, po čase selhávají a vracejí se k naprosto nevhodným stravovacím modelům. Moderní přístup k hubnutí je založen na strategii a plánování.

Klíčem k úspěchu je vyrovnaná glykemická křivka

Velké výkyvy v hladině krevního cukru během dne jsou největším nepřítelem všech obézních. Jestliže dopustíte, aby vám dopoledne nebo odpoledne příliš klesl cukr v krvi, sníte pak při obědě nebo večeři velkou porci jídla, po něm organismus vyplaví nadbytek inzulínu (tukotvorný hormon) a úspěchu se nedočkáte. Jídelníček je tedy zapotřebí strategicky naplánovat:

Tisíckrát omleté pravidlo „jezte 5 x denně“ je skutečně zásadní a snažte se ho uplatňovat ve všech situacích. Tělo nebude mít potřebu energii zbytečně ukládat, budete mít stálou hladinu krevního cukru a tím pádem nebudete pociťovat hlad, mnohem méně vám budou komplikovat život chutě na nevhodné potraviny. Jablko na svačinu však rozhodně nestačí.

Snažte se o to, aby každé jídlo obsahovalo potravinu ze skupiny bílkovin- tvaroh, jogurt, rybu, drůbeží maso, tofu, vaječný bílek (občas celé vejce). Každé z 5 jídel doplňte pokud možno zeleninou nebo ovocem (zeleniny snězte 500- 1000 g, ovoce maximálně 200g). Vybírejte si potraviny s nižším glykemickým indexem (praktické příklady jsou uvedeny dále v textu), které usnadňují redukci hmotnosti. Množství příloh a pečiva regulujte podle rychlosti hubnutí. Pokud byste hubli více než 1 kg za týden, přidejte malé množství chleba nebo brambor nebo těstovin či ovesných vloček.

Zelenina

Její energetická hodnota je velmi nízká, dokáže velmi dobře zasytit, zvětšuje celkový objem pokrmu a zlepšuje jeho nutriční hodnotu. Zelenina obsahuje dostatek vlákniny (v průměru 2g/100 g). Vždy, když budete mít hlad, sáhněte raději po zelenině než po ovoci. Naučte se jíst saláty před jídlem: kromě toho, že sníte menší množství hlavního jídla, snížíte po jídle vzestup glykemie.

Ovoce

Ovoce je velice zdravé, při hubnutí však musíte být trochu opatrnější. Ovoce má dvojnásobně vysoký obsah energie oproti zelenině a více cukru. Při hubnutí byste měli denně sníst 1, maximálně 2 kusy ovoce. Raději vynechte banány. Poté, co dosáhnete svoji ideální hmotnost, můžete množství ovoce pomalu zvyšovat.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou při hubnutí velmi důležité. Dodávají totiž velké množství bílkovin a vápníku. Bílkoviny působí jako „tlumiče“ hladu a brání úbytku svalové hmoty, který nastává při špatně sestavených dietách.

Z této skupiny není při redukci hmotnosti vhodná smetana a tučné sýry. Na druhou stranu není nutno příliš rozlišovat, zda jogurt obsahuje 0% tuku či 2%. Rozdíl mezi nimi je zanedbatelný. V obsahu tuku mezi jednotlivými druhy sýrů naopak mohou být propastné rozdíly. Nejméně tuku mají olomoucké tvarůžky, sýry typu cottage a některé tavené sýry. Tavených sýrů však raději nejezte mnoho, protože vápník se z nich využívá špatně. Mezi nejtučnější sýry patří mascarpone, niva a Lučina. Lučina má odlehčenou variantu Lučina linie (10g/100g), Hermelín je k dispozici ve variantě Hermelín Figura. Eidam s 30% tuku v sušině má 14g tuku na 100g.

Maso a ryby

Maso je při hubnutí strategicky výhodné. Má vysoký obsah bílkovin, málo energie a žádné sacharidy. Samozřejmě je řeč o libovém mase. Kuřecí nebo krůtí prsíčka neobsahují téměř žádný tuk (max 1 g/100g). Hovězí (telecí) maso může být na vašem stole jen 1-2x za měsíc, nicméně zcela se jej nevzdávejte , protože obsahuje velmi dobře vstřebatelné železo. Vyššího obsahu tuku se naopak nemusíte obávat v případě ryb. Jejich tuk je bohatý na n-3 (omega 3) nenasycené mastné kyseliny, které působí preventivně proti vzniku srdečně- cévních chorob. Ideální přílohou k masu jsou saláty nebo tepelně upravená zelenina.

Pečivo

Pečivo (celozrnné) je velice zdravé a je zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B a mnoha minerálních látek. Přesto je však zdrojem poměrně značného množství energie (bílé a celozrnné mají téměř stejnou energetickou hodnotu) a proto je nutno jeho množství regulovat. Nejlepší je dát si kus pečiva (50 g) k snídani nebo v dopoledních hodinách, odpoledne a večer už raději ne. V případě, že byste hubli rychleji, musíte množství pečiva zvýšit (například o 50 g). Po dosažení ideální váhy pečivo opatrně přidávejte.

Těstoviny a brambory

Těstoviny mají ze všech klasických příloh (rýže, brambory, knedlíky) nejnižší glykemický index, což je při hubnutí důležité. Ve fázi hubnutí pečlivě odměřujte velikost porcí těstovin. Brambory mají v české kuchyni velkou tradici, avšak při redukci hmotnosti je i zde namístě opatrnost ohledně velikosti porcí.

Luštěniny a rýže

Luštěniny a rýže jsou potraviny velice zdravé, bohužel v jejich případě neplatí, že „co je zdravé, je zároveň na hubnutí“. Do redukčního jídelníčku je zařazujte s rozmyslem a hlídejte velikost jejich porcí. Luštěniny jsou zdrojem velkého množství bílkovin, vlákniny a jejich glykemický index je nízký. Vysoká je však jejich energetická hodnota (průměrně 1500 KJ/100 g suchých luštěnin). Rýže existuje v mnoha druzích, ale při hubnutí je lepší vždy rýže basmati. Pokud si připravujete pokrm z rýže, dejte si rýže méně a o to více zeleniny (a nejlépe ještě kousek masa či sýra).

Tuky

Tuky je nutno při hubnutí omezovat, nikoli však vyřadit. Mnoho tuků přijímáme ve skryté formě v potravinách jako jsou sýry, maso, vejce a další, tuky zjevné (olej, máslo, pomazánkové rostlinné tuky) mají již méně prostoru. Při hubnutí je vhodné (kvůli lepšímu vstřebání vitaminů) do zeleninových salátů přidat lžičku olivového oleje, na pečivo je možno použít rostlinný pomazánkový tuk s nižším obsahem energie.

Sladkosti a alkohol

Pokud dostanete chuť na sladké, dejte přednost kvalitní hořké čokoládě s co nejvyšším procentem kakaové hmoty (70-86 %). Tato čokoláda vás uspokojí v menším množství a proces hubnutí nijak neohrozí (má nízký glykemický index). Alkohol, kromě toho, že je zdrojem velkého množství energie, hubnutí brzdí. Nevhodné jsou zejména koncentrované lihoviny, sladké likéry a pivo. Pokud budete hubnout přiměřenou rychlostí, můžete si dopřát k večeři 2 dcl kvaliního suchého vína.

Vláknina

Pokud máte problémy s vyprazdňováním, může se stav při hubnutí ještě o něco zhoršit. Je to dáno tím, že jste omezili velikost porcí pečiva a příloh. Snažte se tedy důsledně dbát na pitný režim a jídelníček doplňte vlákninou z lékárny. Pomůže vám ještě lépe udržet pocit sytosti mezi jednotlivými jídly.

Jak je to s pohybem?

Ze zkušeností vyplývá, že ti, kteří si zvykli pravidelně cvičit, jsou úspěšnější v hubnutí i udržení hmotnosti než ti, kteří si jenom hlídají stravu. Věnujte se proto pohybu, který vás baví, pravidelně a budete mít mnohem lepší pocit jak v oblasti tělesné, tak psychické.

MUDr. Václava Kunová